perjantai 30. tammikuuta 2015

Sukat

Kokeilinpas sitten, miltä näyttää, kun tekee Nostalgia langasta valepalmikko mallilla sukat. Ei pässimpi, vaikka yksivärisellä langalla tehtynä tää on kyllä kauniinpaa ja selvenpää.

Sitten VALEPALMIKKO KIERROS: 
2n, nosta 3silmukkaa oikean puoleiselle puikolle kutomatta ja vedä oikean puoleisin silmukka kahden muun yli. Siirrä sen jälkeen silmukat takaisin vasemman puoleiselle puikuolle ja ja kudo 1oikein, langankierto ja 1 oikein sitten 2 nurin, tuon jälkeen taas silmukoiden (3) siirto toiselle puikolle, oikeanpuoleisin kahden muun yli, siirrä takas vasemmalle puikolle ja kudo 1 oikein, langankieto, 1 oikein....tätä yksi kierros.

Sitten nurjien kohdalla nurin ja oikeiden silmukoiden kohdalla oikein 4kierrosta ja taas valepalmikko kerros, Normaalisti teen sukkia 48s, joten nuo 2 ylimääräistä silmukkaa ei tuntunut missään. Kantalappua tehdessä muista tarkistaa, että kuvio täsmää kauniisti, siirrä tarvittaessa vähän silmukoita.

Itse jätin päälle silmukkakuvion niin, että oli 1n *3oik, 2n, 3 oik, 2n 3oik*....1n

tiistai 27. tammikuuta 2015

Sukat

 Tälläset ihan perussukat novitan polkka langasta. Varsi tehty 2oikein 2 nurin ja jalkaterä ihan sileellä neuleella. En edes yrittänyt tällä kertaa täsmätä raitoja. :D Olen selvästi siedättynyt näille novitan langoille, että kuvioita ei oikeesti tarvi täsmätä, että ne on ihan hauskat näinkin, kun antaa vaan mennä. Ihanaa lankaa, tykästyin.
Sit tein tälläset sukat tyttärelle...ja hänen toivomallaan tavalla, eli resori on 3oikein ja 2 nurin. Tulipas tämäkin kokeiltua. :D Tein resoria myös jalkaterään. Jalkapohjaan tuleva osuus on sileetä. Tytär tykkäs...ja tyytyväinen sukkien saaja on aina palkitsevaa. :D

Pipo

Tässä taas vaihteeksi pipo. Samalla ohjeella, kun aikasemminkin. :D Helppo, nopeaa ja näppärää. Päivän värinä tällä kertaa harmaa.

perjantai 23. tammikuuta 2015

Peruspipo

Tänään kokeilin kuopuksen pipoa kaikille meidän pojille...jotta sain hiukan noita kokoja. Eilinen pipo, mikä oli kuopukselle(=teini) löysä, siis sillai et päähän jäi vähän tyhjää, niin meni 2 isomman pojan päähän sillai korville hyvin. Sanoisin siis, et aikuisen päähän oli ihan passeli se 20cm ennen kavennuksia, jos siis ei halua kääntää tuota alareunaa. Tässä tein sit pituutta enemmän tuon taitteen verran, ja sit vasta kavennukset...eli ihan sama lanka ku edellisissä, yhtä paljon silmukoita ja ulkomuistista kavennukset samoin. Ainut ero, että pituutta ennen kavennusta oli...en nyt kyl mitannut, mut ehkä sen 26cm. Mulla oli siis 20cm puikot, ja sen lopun arvioin. Aamulla poitsu saa kokeilla uutta pipoaan. :D Pipoja on oikeestaan aika kiva tehdä...ja kun on joustinta, niin sopii monen kokoiseen päähän. Pitää varmaan pistää noi tyttöretkin kokeileen näitä pipoja, niin tietää vähän kokoja....ja toki on erilaisia mieltymyksiä. Niinku se, et keskimmäinen poitsu halus nyt käännettävän, kun hällä on ennestään suora pipo ja kuopus taas tykkäs, kun oli päässä hiukan löysää. Tätä pipoo pitää kyl vanhmmankin pojan jossain vaiheessa kokeilla...ellen tee suosiolla vaan samanlaista, mut erivärisestä. Mut siis joo..tosi helppo ja kiva malli. Välillä vois olla kiva kokeilla jotain muutakin mallia. :)

torstai 22. tammikuuta 2015

Pipo


Illalla poitsu tuumas, että haluais vähän ohuemman pipon...ja ihan peruspipon. Niin äiskä sit yön pimeenä hetkenä kuto pojalle pipoa puikot savuten...ja aamuyöstä oli työ tässä vaiheessa...eli valmiiksi kudottu ja päätelty...vain viimeinen lanka työssä kiinni, jos joutuu purkamaan. Mulla on tässä Novitan Impivaara lankaa...oli aloitettu kerä, millä aloin tekemään, eli jouduin vaihtamaan kerää, mutta uskon, että yksi kokonainen kerä riittää pipoon. Koska toiveissa oli ohuempi pipo, niin:
(OHJE:)
Loin silmät yksinkertaisesta langasta....eli 96s 4:n puikoille ja kokoajan ihan 2o 2n. Sit kun työ on halutun mittainen, niin kavennetaan ensin nurjat nurin. Sitten kudotaan 2 kierrosta oikeat oikein ja nurjat nurin(2o 1n). Tämän jälkeen vuorossa oikeat silmukat, eli ne kudotaan yhteen, joka jälkeen taas kierros oikeat oikein ja nurjat nurin(1o 1n). Kudo tämän jälkeen kierros kokoajan 2 yhteen. Tee välikierros kokoajan oikeaa ja sitten kokoajan yhteen, niin että silmukoita on yhteensä 12s (sukkapuikoilla siis 3s/puikko) ja sit vaan vedetään lanka läpi. Itse tein tämän pitkllä sukkapuikoilla. Ennen kavennuksen aloitusta minulla oli tässä työn pituus 20cm, eli tuli teinin päähän niin, että jäi sinne roikkuun se pieni löysä. Isommalle tuo koko aiha hyvä noinkin, et menee päätä myöten. Jos haluaa kääntää reunan ja että pipo silti menis korville, niin uskoisin, että (25-)26cm oli hyvä. Ja nuo mitat siis ennenku aloitat sen kaventamisen. Ja ei, ei pojan tarvinnut kantaa lankalerää mukana...päätin langan sovituksen jälkeen.
(OHJE:)
Bongasin netistä myös silmukkämäärät paksummalle peruspipolle, joka oli tehty 7veikan kaksinkertaisesta langasta ja 5.5:n puikoilla, jolloin silmiä oli luotu 76s...muuten aikas samallalailla tehty.

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Pitkävartiset tossut

Tämän ohjeen bongasin arkimamman arkiralli blogista. Todella helppo ohje. Seiskäveikan kaksikertaisella langalla(itsellä oli opi-laka) ja 6 puikoilla luoden 35s pyöräpuikolle, vaikka tasoneuleena kudoin ja aina oikein. Eli oikein 11s, nosta 1s, kudo11s, nosta 1s ja kudo 11s. Noista nostetuista muodostuu tuo tossun reuna. Nurjalla puolella kaikki muut silmukat oikein, paitsi nostetut silmukat nurin. Ja oikeella jälleen oikeeta, paitsi noi 2 silmää nostaen,kuten aikasemminkin. Arkimamman ohjeessa luki, että tehdä 38-39 kokoon n.40krs, mutta minä en saanut sellasta kierrosmäärää niin millään...isoja, nostettuja silmkoita kun laskin, niin tein n.30krs ja sit päätin sukat niin, et kokoajan 2 yhteen, jonka jälkeen silmukoita oli 18s ja vedin ne kaikki yhteen.
Sit ompelin tossun takasauman ja tuon tossun päällä olevan sauman.
Poimin tossun jalan aukosta arkimamman ohjeen mukaan 36s ja kudoin vartta 2o, 2n halutun pituiseksi. Tässä tossussa on hyvä muistaa, että oikea neulos antaa periksi, että se kannattaa pituudessa ottaa huomioon..joka siis helppo katsoa ja mitata jalan mukaan. On muuten aika järkyttävän väriset nämä tossut, mutta tärkeintä, että ne lämmittää...ja oli ihan älyttömän helpot tehdä. :D Tupsun muuten tein ekaa kertaa niin, että kierin vaan lankaa löysästi kämmenen ympäsi ja sit vaan otin kasan pois kädestä ja keskeltä solmitsin tiukasti kiinni...ja sit leikkasin lenksut auki ja vähän muotoilin. Aikas nopee homma. :D Ja eihän näihin ole pakko laittaa tupsuja ollenkaan, jos ei tykkää. Laitan tähän vielä linkin arkimamman arkiralli blogiin, josta ohjeen bongasin. Tälläset vois tehdä tietty jollain mukavemmallakin värillä, mutta kun nämä pinkit langat nyt sattu olemaan käden ulottuvilla.
http://arkimamma.blogspot.fi/2013/11/varsitossukat-ja-nenapaiva.html
Tuolla arkimamman blogissa ohje on kirjoitettu sillai fiksusti, et täällä nyt vaan tein tälläsen yksinkertasen pikakoosteen itseä varten. Ei tämä nyt kauheesti mitään ohjetta edes vaadi. :D

Huopanen lapaset




Teinpäs kuopuskullalleni Novitan ohjeella Huopanen langasta lapaset. Tällä kertaa tuli ihan sopivan kokoiset, kun tein miesten lapasten ohjeella. Ainut ero oli puikkojen koko, sillä tein nämä 8:n puikoilla, kun Novitan ohjeessa sanottiin, että 10:n puikot tai käsialan mukaan. Itse kudon ennemmin tiukkaa kuin löysää ja esimerkkinä olkoot, että 7 veikan sukat ruukaan kutoa 4:n puikoilla ja naisille 12s:llä... jos tuo tieto vaikka jotain auttais. :) Tässä linkki vielä sille Novitan sivulle, jonka ohjeen mukaan nämä tein.
http://www.novita.fi/?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=91226
Olihan nämä ennen koneeseen laittoa aika jäätävän kokoiset, kun olivat päästä päähän hurjat 48cm, mut hyvät tuli, niinkuin kuvasta näkyy. :D Kaikki perheemme huovutettujen tumppujen omistajat ovat olleet sitä mieltä, että huovutetut tumput ovat lämpimät...ja kyllä, olen itse samaa mieltä. Rohkeesti vaan muutkin kokeilemaan. Pieni varoituksen sana silti...näiden tekemiseen tulee himo.